skip to Main Content

Via Stijn’s internationale connecties werden we door de Japanse Tea Export Council uitgenodigd voor een 7-daagse studiereis over ‘groene thee’. Doelstelling was er vooral veel theeboeren en verdelers te kunnen ontmoeten, groene theetjes te proeven en te leren over hun verwerkingsproces, voor een eventuele verdere samenwerking nadien.

Leen trok op 26/09 naar Japan. Vanuit Tokyo reisde ze vanaf  28/09 naar Shizuoka, gekend om zijn vele theeplantages en -theeverdelers die thee exporteren naar het buitenland.  Samen met een groep van 18 thee’experts’ (afkomstig uit Europa, Azië, USA, …)  mocht ze er kennismaken met de Shizuoka Tea market, ontmoette ze heel wat theeboeren, kregen ze heerlijke groene theetjes te drinken en werden ze ondergedompeld in de leer van het theezetten en proeven.

In Shizuoka bezochten ze zowel plantages op middelhoge hoogte, als op hoge hoogte (in de bergen). De groei en verwerking van deze plantages verloopt daar toch enigzins anders. Ook theeplantages  waar de thee enkel biologisch geteeld wordt kwamen aan bod.

Na de pluk volgt de verwerking van thee. Ze volgden het proces mee en bezochten verschillende verwerkings-fabrieken : kleine oude fabrieken die enkel ‘aracha’ thee produceren (‘ruwe’ thee), en theeverfijningsfabrieken die de uiteindelijke Sencha , Kukicha, Matcha, … produceren.

Uiteraard mochten theeceremoniëen ook niet ontbreken. Zo leerden ze over de Senchado ceremonie (Sencha) en de Chado ceremonie (Matcha).

Na enkele dagen te vertoeven in Shizuoka, ging de reis verder naar Kagoshima, de 2de grootste regio waar thee geproduceerd wordt. Ook hier bezocht de groep theeplantages, thee verwerkingsbedrijven en theeveilingen, … alleen ging het er hier allemaal nog meer geautomatiseerd aan toe en de verwerking gebeurde er op veel grotere schaal. Best ook interessant om te zien hoe Japanners voor elk proces wel een eigen machine in elkaar steken om zo meer automatisch te kunnen te werk gaan.

Op een ‘booth’ kregen we ook de gelegenheid om de verschillende theeverdelers van Kagoshima één voor één te leren kennen, en hun theetjes te proeven die ze aanbieden.

Als afsluiter bezochten we de wondermooie tuinen van Sengan-en en kregen we nog een uitgebreide Senchado ceremonie in het historische huis van de lord van destijds. Wat een afsluiter!

Op 4/10 keerden we terug richting Tokyo om vandaar terug huiswaarts te keren.

Een absoluut leerrijke ervaring!  En tevens ook heel wat goede connecties kunnen leggen voor mogelijke verdere samenwerkingen…

 

DSC_0164 V1  DSC_0131 DSC_0210  DSC_0142

DSC_0122   DSC_0262 DSC_0631

 

 

 

Back To Top