skip to Main Content

Van tijd tot tijd word ik geconfronteerd met de uiting dat onze koffie prijzig is.De prijs van onze drie koffies ligt tussen de 30 en 40 EUR de kilo, in vergelijking met industrieel gebrande koffie zoals Douwe Egberts (15 – 20 EUR de kilo) zeker een serieus prijsverschil.

Daarom neem ik graag even de tijd om enkele punten op een rijtje te zetten in deze post die de koffieprijs verklaren en de vergelijking maken met capsules en supermarkt koffie.

Ambachtelijke Producten

Wikipedia verwoord zeer mooi wat een ambachtelijk product is:

Ambachtelijke producten dragen zweet en liefde in zich; elk exemplaar is uniek doordat de ambachtsman individuele aandacht schenkt aan het materiaal

Ambachtelijke producten zijn door het arbeidsintensieve karakter al duurder dan industriële producten. De producent steekt veel liefde in zijn product en energie en kent doorgaans de producten door en door. De versheid en kwaliteit van ambachtelijke producten overstijgt ook vaak deze van massaproductie.

Meer en meer zien we een terugkeer bij de shoppers van de grote winkelketens naar speciaalzaken en bijgevolg ambachtelijke producten. Mensen zijn terug meer bezig met eten en drinken en de kwaliteit van de producten, waardoor er meer gekozen wordt voor lokaal, op kleine schaal geproduceerde goederen.

 Origine vs Blend

Als je koffie koopt, dan koop je ofwel een blend (of melange) of een origine koffie. Een origine koffie verwijst naar koffiebonen die afkomstig zijn van bepaald land, regio, plantage of coöperatieve. Een blend is een mengeling van verschillende soorten koffiebonen die samengevoegd worden om een zeker smaakprofiel te creëren.

Het voordeel van een blend is dat men de smaak constant kan houden over de tijd en ook enigszins kan inspelen op prijsschommelingen door de duurdere component van de blend te vervangen door een qua smaak gelijkaardige goedkopere component. Met een origine koffie kan je dit niet doen, als de oogst tegenvalt van de plantage dan word je geconfronteerd met hogere prijzen. Op dat moment heb je nog de keuze om (indien de kwaliteit niet geïmpacteerd is) verder te werken met deze koffie en de hogere prijs door te rekenen aan je klanten of opzoek te gaan naar een andere origine koffie.

In blends wordt meestal met, wat men opvulkoffie, noemt gewerkt. Een opvulkoffie is een koffie die zeer neutrale eigenschappen heeft en bijgevolg de smaak en het aroma van de andere koffies in de blend niet zal beïnvloeden. Deze koffies zijn meestal veel goedkoper en laten de koffiebrander dus toe om de prijs per kilo serieus te drukken ten opzichte van de origine koffies. Braziliaanse Santos koffie is een veel gebruikte opvulkoffie. Dit is een Arabica koffie en dus in blends met 100 % Arabica zal je deze veelal terugvinden voor deze
reden.
Onze origine koffies zijn 100 % puur, geen robusta of opvulkoffie werd toegevoegd.
In blends die niet 100% Arabica zijn, wordt robusta gebruikt. Robusta kost vaak een fractie van Arabica koffie en laat je dus eveneens toe om je prijs serieus te drukken. In tegenstelling tot opvulkoffie hebben robusta bonen wel invloed op je smaak en aroma. Deze bonen worden veelal gebruikt in espresso blends omdat ze in staat zijn een mooie cremalaag te creëren en bijdragen tot de bittere smaak die je vaak terugvindt in espresso.

Capsule Prijzenkoffie-capsule

Mensen die vaak reageren op onze prijzen, zijn regelmatig capsule drinkers. De capsule koffiemarkt is de snelst groeiende markt in de industrie, met slechts 8 procent van de omzet in volume vertegenwoordigen ze 25 procent van de omzet in geld. De capsulemakers zijn er perfect in geslaagd om met hun marketingmachine een serieuze meerprijs te realiseren op koffie.

De bekendste capsule koffie heeft een koffieprijs van 50 EUR per kilo

Laten we even de kiloprijs van capsules onder de loop nemen. Een capsule bevat 7 gram koffie, bijgevolg kan je uit een kilo koffie ongeveer 140 capsules halen. De goedkoopste capsules kosten 0,35 cent. Dit wil zeggen dat je even 50 EUR neertelt voor een kilo koffie.

 

Back To Top