skip to Main Content

Je koopt de beste en lekkerste bonen en natuurlijk vraag je je dan af, wat moet ik nu doen om optimaal te kunnen genieten van dit zwarte goud? Er wordt namelijk veel beweerd over hoe koffie bewaren. In de kast, in de koelkast, in de vriezer, … maar wat geeft nu juist het beste resultaat?

Thuis zelf je bonen branden verzekert je natuurlijk steeds van de meest verse bonen, echter we veronderstellen hier even dat we op dit ogenblik zover nog niet willen gaan. Welke manier van koffie bewaren je ook kiest, je moet steeds rekening houden met volgende natuurlijke vijanden van koffie: zuurstof, licht, warmte , vochtigheid en sterke geuren.

Bescherm koffie tegen zuurstof, licht, warmte, vochtigheid en sterke geuren

Laten we het KISS (keep it simple and stupid) principe toepassen, het hoeft allemaal zo moeilijk niet te zijn. Het meest eenvoudige is gewoon je koffiebonen te kopen in kleine hoeveelheden (in tegenstelling tot wijn, wordt koffie er niet beter op met de tijd) en de koffie bewaren in een luchtdichte verpakking of container (er bestaan ook speciale luchtledige containers, meer daarover verder in dit artikel). De container zet je dan best op een koele, schaduwrijke plaats of in de kast. Een kast naast de oven/microgolf is geen goed idee want die zorgen voor warmteschommelingen wat weer niet ideaal is voor de koffie.

Nou zo moeilijk was dit niet ;-). Laten we even kijken naar enkele bijkomende punten die van belang zijn bij koffie bewaren.

Verpakkingone-way-valve verpakking

Koffie bewaren start eigenlijk reeds bij de aankoop van de bonen,  hier dien je  erop toe te zien dat de bonen in de winkel reeds op een een correcte manier behandeld worden. In vele koffieshops zie je nog steeds grote open containers waarin koffie bewaard wordt. Deze containers beschermen de koffie op geen enkele manier tegen zijn natuurlijke vijanden zoals zuurstof, warmte en licht. Je zoekt best naar een handelaar/koffiebrander die de koffie verpakt in een luchtdichte, ondoorzichtige verpakking met een “one-way valve”.

Wat is het nut van deze “one-way valve”? Na het branden gaat de koffie ontgassen en CO2 uitstoten om ervoor te zorgen dat deze gassen kunnen ontsnappen zonder dat zuurstof aan de koffie kan heeft men deze valve ontwikkeld. Zodoende kan de koffie onmiddellijk na het branden in zijn beschermende verpakking ondergebracht worden en kan hij in deze verpakking ontgassen. Als de verpakking niet voorzien is van dergelijke valve, dan kan de verpakking openbarsten door de druk van de C02 ophoping.

Indien er gebruik gemaakt wordt van verpakking zonder valve wil dit meestal zeggen dat de koffie reeds volledig ontgast werd en dus blootgesteld werd aan zuurstof (met smaakverlies tot gevolg) alvorens te verpakken. Luchtledige verpakte koffies die je in de supermarkt kan vinden worden meestal op deze manier verpakt, probeer deze dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Bonen of gemalen koffie

Kies voor koffiebonen en geen gemalen koffie. Gemalen koffie verliest veel sneller zijn smaak dan koffiebonen. Eens gemalen begint koffie zijn aroma te verliezen. Er wordt gezegd dat binnen de 20 minuten de koffie reeds 60% van zijn smaak en aroma heeft vrijgegeven, het is bijgevolg van belang om je koffie te malen net voor je hem gaat bereiden.

Om dus te kunnen genieten van de beste koffie, kies je dus best voor koffiebonen die je zelf gaat malen net voor het zetten of die je volautomatische koffiemachine voor jou maalt net voor je tasje koffie gemaakt wordt. Voor een 50 EUR kan je reeds een degelijke bonenmaler kopen, een kleine investering voor jou zwarte goud.

Koelkast of diepvries

Iedereen zal iemand al wel eens horen zeggen hebben, je moet je koffie in de koelkast bewaren of in de diepvries. Dit is een onderwerp dat vaak tot discussie kan leiden bij de koffie connaisseurs. Laten we even beide methode afwegen tegen de elementen die koffie kunnen beïnvloeden.

Een koelkast kan vaak nogal sterk ruiken als je bijvoorbeeld de restjes camembert van de kaasschotel daar bewaard of het overschotje van die overheerlijke pasta schotel met heerlijk veel  look. Als je dan de volgende ochtend een tas koffie zet, dan is de kans groot dat je opnieuw de smaken van de kaasschotel of de pasta van de avond daarvoor zal ervaren. Dat is alleszins niets waar ik naar uitkijk in de ochtend.

Bewaar koffie nooit in de koelkast!! Koffie neemt heel gemakkelijk de geur over van de omgeving waar hij gestockeerd wordt.

Koffie kan je zeker en vast bewaren in de diepvries. We spreken hier dan wel van een aparte diepvries en niet zo’n ingebouwd stuk in je koelkast. De invloed van geuren in de diepvries is minimaal, als ik mijn diepvries open dan ruikt dat meestal naar niets specifiek. Op -20°C is de lucht in de vriezer redelijk droog, je hoeft je dus geen zorgen te maken omtrent de vochtigheid. Om ervoor te zorgen dat de lucht niet aan de koffie geraakt telkens je de vriezer open doet is het best om deze in een luchtdichte verpakking te bewaren ofwel in zijn originele verpakking of in een luchtdichte container.

Ik heb redelijk wat koffie dat binnenkomt van verschillende branders wereldwijd om te proeven, natuurlijk krijg ik die allemaal nooit volledig opgedronken. Vaak komt het dan ook voor dat ik een beetje koffie afneem om enkele tassen te zetten en de rest in de originele verpakking doe of in een van onze verpakkingen en dan invries. Ik kan zeker niet klagen van de resultaten. Probeer wel de koffie maximaal één maand in te vriezen.

Robert Nelson, voormalige CEO van de National Coffee Association, gaf ook aan in een interview dat het perfect mogelijk is om koffie te bewaren in de vriezer. We hoeven ons dus niet te veel zorgen te maken.

Als je meer wenst te lezen omtrent bewaren in de vriezer kan ik je volgend artikel aanraden : klik hier

Via deze video op youtube kan je een experiment bekijken waar koffie na één maand in de vriezer opnieuw geproefd wordt. De resultaten zijn positief : klik hier. Vanaf minuut 3 starten ze met het proeven van de koffies.

Back To Top